Φακῆ (Φακή)

Η φακή ως τρόφιμο εμφανίζεται στις γραπτές πηγές τον 3ο αι.π.Χ.

Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία
Φακῆ (αρχαία ονομασία)
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή

Φακές

Διατροφική Αξία

Η φακή εμφανίζεται ως τρόφιμο για τους αρχαίους Κυπρίους εμφανίζεται στις γραπτές πηγές τον 3ο αι.π.Χ. Πέρα από μία σύντομη αναφορά σε έναν τρόπο μαγειρέματος της φακής δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).

Χρονολογία
4ος-3ος αι.π.Χ., 2ος-3ος αι.μ.Χ. (πηγή στην οποία αναφέρεται)
Συμπληρωματικά Στοιχεία

Η 'φακῆ' αναφέρεται από τον Τίμωνα το Φλιάσιο, σατιρικό ποιητή του 3ου αι.π.Χ. ως ένα έδεσμα του οποίου την πιο σωστή συνταγή εφήυρε ο Ζήνωνας ο Κιτιεύς, στωικός φιλόσοφος του 4ου-3ου αι.π.Χ. Σύμφωνα με την αντίληψη της εποχής, ένας σοφός άνδρας όπως είναι ένας φιλόσοφος ενεργεί σωστά σε όλα τα θέματα, ακόμα και στην παρασκευή της φακής. Κατά τη συνταγή λοιπόν του Ζήνωνα, στη φακή προστίθεται 'δυωδέκατον κοριάννου', δηλαδή κορίανδρου. Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί' (4.158a,b).
Η 'φακῆ' αναφέρεται επίσης από τον Κλέαρχο το Σολέα (4ος-3ος αι.π.Χ.) στο έργο του 'Περί Γρίφων'. Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί'.

Βιβλιογραφία

Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 4.158a,b στο: Gulick, C.B. μτφ. (1987) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.2. Cambridge: Harvard University Press, 504-505

Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1980) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.6. Cambridge: Harvard University Press, 504-505

Ερευνητής/Καταχωρητής

Νατάσα Χαραλάμπους