μακαρόνια ροανάτα ή κουλλουρωτά,τα

Λεπτά μακαρόνια.

Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία
ρο(β/δ)ανάτα, κουλλουρωτά, τριφτά, κοφτά, κορασίσιμα, σκουλουκωτά
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή

Πρόκειται για μακαρόνια που έμοιαζαν με τα σημερινά σπαγγέτι.

Γλωσσικές Παρατηρήσεις

ΕΤΥΜ. Από το νήμα της ροδάνης, που είναι λεπτό, ευλίγιστο, επίμηκες (Πέτρο-Ποιητού 2013, λήμμα Ροβανάτα ή Ροδανάτα, 126).
Τα μακαρόνια αυτά ονομάζονταν κουλλουρωτά επειδή για την παρασκευή τους έτριβαν το ζυμάρι με τα δάκτυλα, έτσι ώστε μακρόστενες λωρίδες ζυμαριού να σχηματιστούν. Ακόμα, ονομάζονταν τριφτά, κοφτά, κορασίσιμα και σκουλουκωτά (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 262).

Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας

Τα μακαρόνια παρασκευάζονταν με σκληρό σιτάρι. Οι νοικοκυρές αφού έφτιαχναν το ζυμάρι με αλεύρι, νερό και λίγο λάδι, το έτριβαν μέχρι να πάρει κουλουριαστό σχήμα. Στη συνέχεια, το έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260).

Διατροφική Αξία

Τα μακαρόνια παρασκευάζονταν κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια του θερισμού (Κυπριανού 1992, 69). Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Προδρόμου, η παρασκευή του ζυμαριού για τα μακαρόνια ήταν τέχνη, αφού έπρεπε να πλάθεται εύκολα. Συνήθως, η διαδικασία αυτή λάμβανε χώρα τα βράδια σε φιλικές ή συγγενικές συγκεντρώσεις των γυναικών με κουβεντούλα (Προδρόμου 1982, 134). Αφού τα έκοβαν, τα τοποθετούσαν σε τσέστον και τα αποξήραιναν στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό τα κατανάλωναν όλο τον χρόνο (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260). Συνήθιζαν να τα καταναλώνουν βραστά με βούτυρο ή/και λίπος από χοίρο. Τα σέρβιραν με τρίμμαν συνήθως χαλλούμιν ή αναρή και δυόσμο (Κυθρεώτης 1978, 15).

Εορταστικές Περιστάσεις

Τα κουλλουρωτά μακαρόνια δεν χρησιμοποιούνταν σε κάποια εορταστική περίσταση.

Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Έγκυες
Ηλικιωμένοι
Θηλάζουσες
Παιδιά
Χειρωνάκτες
Χρονολογία
19ος - 20ός αι.
Βιβλιογραφία

Κυθρεώτης Ι. (1978), «Κυπριακά Ζυμαρικά», Λαογραφική Κύπρος 8,22, 15-16.

Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία.

Κυπριανού Π. Χρ. (1992), «Λαογραφικά του Παλαίκυθρου», Λαογραφική Κύπρος 42 (παράρτημα), 1-101.

Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.

Προδρόμου Α. (1982), «Παρασκευάσματα από σιτάρι», Λαογραφική Κύπρος 12,32, 133-134.

Ερευνητής/Καταχωρητής

Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ